Happy Hond
some_text

Herfst- en wintertips

HERFST/WINTERTIPS

 • Zorg voor verlichting voor je hond en jezelf
  Koop een reflecterend veiligheidshesje, een reflecterende halsband of een knipperlicht zodat je hond goed zichtbaar is. Ditzelfde geldt ook voor jou!
 • Zorg voor stevige schoenen met profiel voor de veiligheid voor jezelf en je hond
  Als je uitglijdt kan je jezelf bezeren en als je de lijn loslaat kan je hond wegrennen met alle gevolgen vandien.
 • Let op met harde wind
  Je hond kan je dan vaak niet horen of overprikkeld raken en wegrennen
 • Pas op met paddenstoelen en eikels
  Er zijn paddenstoelen die giftig zijn. Heeft je hond een paddenstoel gegeten, neem dan contact op met de dierenarts. Leid hem af in de buurt van paddestoelen.
 • Pas op met rattengif en dode ratten of muizen
  Ratten en muizen komen nu vaker in huis en mensen gebruiken vaak rattengif. Ook in dode ratten en muizen blijft echter het vergif doorwerken.
 • Pas op met herfstmijt
  De problemen ontstaan meestal daar waar de huid van de hond in aanraking komt met de grond: de voeten, de snuit en de buik. Herfstmijten hebben ook een voorkeur voor de oren. Je hond heeft dan jeuk en kleine bultjes en korstjes
 • Houd je hond warm
  Zorg er voor dat je hond in beweging blijft, dan blijft hij warm. Voor honden met een korte vacht en/of kale buik kun je evt. een hondenjas of dekje aanschaffen.
  Pas op: Als deze kleren nat worden houden ze de kou niet tegen. Hou je hond ook altijd in het oog: hij kan proberen uit de jas te komen, met verstikkingsgevaar tot gevolg.
  Pups liever binnenhouden. Ze zijn te klein en hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou. Ook oude en zieke dieren liever zoveel mogelijk binnenhouden.
 • Trim of knip lange haren weg
  Tussen de voetzolen, aan de achterkant van de poten en onder de buik hebben sommige hondenrassen lange haren. Klompen sneeuw aan de poten kunnen pijnlijk zijn, honden kunnen hierdoor mank gaan lopen. Verwijder tijdens wandelingen dan ook regelmatig voorzichtig de sneeuw onder de poten. Dit probleem kan je proberen te voorkomen door te lange haren tussen de voetkussentjes te trimmen, maar pas op dat je ze niet te kort trimt. Het beste kan je de haartjes met een tondeuse wegscheren, want als je dit met een schaar doet bestaat het gevaar dat je met een schaar de poot van de hond beschadigt, doordat honden hun poot niet altijd stil houden wanneer men deze wil verzorgen. Mochten er toch nog klompjes sneeuw aan de vacht vast kleven, knijp ze dan stuk of laat ze in je hand smelten. Probeer ze nooit los te trekken
 • Voetzooltjes insmeren met vaseline, uierzalf of potenwax
  Sneeuw, kou en pekel zorgen voor kloofjes in de voetkussentjes.
  Probeer bestrooide plekken te vermijden en smeer voordat je naar buiten gaat, de poten in met vaseline, uierzalf of potenwax. Pas wel op dat je hond op gladde oppervlakten niet uitglijdt. Na een wandeling de poten schoonmaken met lauw water.
 • Zorg ervoor dat je hond niet nat wordt en blijft
  Een natte hond heeft eerder kans om onderkoeld te raken want hoe korter de vacht, hoe korter de bescherming. Voorkom dus gesmolten sneeuw of water in de vacht. Droog je hond af, laat hem binnen en geef een deken.
 • Verzorg de vacht van je hond
  Borstel je hond regelmatig. Met het verwijderen van losse haren en klitten, komt er lucht tussen de haren waardoor de temperatuur beter kan worden geregeld.
 • Pas op voor zoutvergiftiging
  Door pekel kan je hond een zoutvergiftiging oplopen. Zout kan leiden tot vochtophoping en hersenbeschadigingen. Je hond kan in coma raken en sterven. Thuis kan je hond het zout van de poten gaan likken en daarom is het verstandig om de poten van je hond te reinigen met lauw water. Wanneer je merkt dat de hond maag- of darmproblemen heeft doordat hij teveel zout binnen heeft gekregen is het raadzaam de dierenarts te raadplegen.
 • Pas op met spelen in de sneeuw
  De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te spelen, maar pas wel op met honden die gewrichtsproblemen hebben (heupdysplasie, artritis e.d.), want overenthousiaste honden overschrijden hun grenzen wanneer ze in de sneeuw ravotten. Vooral diepe sneeuw belasten de spieren en gewrichten vele keren meer dan onder normale omstandigheden. Tijdens de wandeling laten deze honden meestal niet merken dat ze pijn hebben, maar bij thuiskomst, vaak na een rustperiode is de pijn meestal wel te bespeuren.
 • Laat je hond niet op het ijs
  IJs is uiteraard erg glad, waardoor je hond kan uitglijden. Hij kan zijn gewrichten, botten of spieren blesseren. Daarnaast loop je het gevaar dat je hond door het ijs zakt of in een wak terechtkomt
 • Laat je hond binnen meer bewegen
  Slecht weer nodigt niet echt uit tot lange wandelingen. Maar je hond moeten zijn of haar energie wel kwijt! Met spelletjes binnenshuis kun je je hond ook lekker moe maken. Denk aan zoekspelletjes, nieuwe kunstjes aanleren of denkspellen
 • Opgelet met antivries
  Veel honden vinden velen het dikke, zoete goedje lekker. Hou het uit het bereik van je hond en sluit altijd goed af: antivries kan dodelijk zijn als er niet meteen na inslikken wordt opgetreden. Ruim altijd op wat je morst
 • Pas op met feestelijke gevaren
  Chocolade, rozijnen, druiven, macademia-noten, hulstbessen en andere planten die je in huis haalt voor de feestdagen kunnen giftig zijn voor je hond.Wat te doen bij onderkoeling of bevriezingsverschijnselen?
 • Breng je hond z.s.m. naar een warme omgeving,
 • Laat je hond iets warms met suiker of honing drinken om energie te krijgen
 • Wikkel je hond in warme dekens of plaats in doeken gewikkelde warmwaterkruiken tegen zijn of haar lichaam.
 • Gebruik geen haardroger, elektrische dekens of warmtecompressen:  deze kunnen brandwonden veroorzaken of laten de aderen te wijd uitzetten, waardoor de vitale organen onvoldoende bloed krijgen
 • Gebruik warm (geen heet!) water om de bevroren plekken te behandelen
 • Wees erg voorzichtig met de aangetaste gebieden: vermijd masseren of wrijven, zo kunnen de bevroren stukken voorgoed beschadigd raken. Deppen en met warmte omringen is beter.
 • Bel onmiddellijk met je dierenarts voor verdere instructies

VEEL HERFST en WINTERPRET

--->